BouwProfs

De bouw online verbonden.

Moet je je als vrouw in de bouw extra bewijzen?

Wist u dat slechts 5% van de werknemers in de bouwsector vrouw is? Een zeer laag percentage, terwijl jaarlijks toch 400 vrouwen afstuderen in de bouwkunde (200 HBO, 200 WO). Waar ze blijven…geen idee!

Als vrouw in de bouw moet je, mijns inziens, je mannetje kunnen staan. Je moet niet te bang zijn voor commentaar, niet verlegen zijn. Dit merkte ik al direct tijdens de eerste weken van mijn afstudeerstage bij de bouw van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. De eerste dagen was voor de bouwplaatsmedewerkers even wennen, maar ook voor mij. “Mannen, vrouw op de bouw!” werd vaak geroepen als ik langs kwam lopen. Toen ik eenmaal had besloten om af te studeren op de veiligheid tijdens het leggen van kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren werd wel eens gezegd: “Denk je nu echt dat jij hier een oplossing voor kunt bedenken?”

Het voordeel van werken in een mannenwereld is denk ik dat mannen recht door zee zijn. Ze zeggen waar het op staat (over het algemeen) en kunnen ruzie maken maar het ook meteen uitpraten (de meesten dan). Want roddelende groepen vrouwen, problemen maken om niks, en ga zo maar door… Ik duik liever de mannenwereld in!

Verandering gaat langzaam
De bouw is een erg traditionele sector en het duurt vaak langer om een verandering door te voeren dan in andere sectoren. Kijk maar naar alle hightech apparaten die er tegenwoordig te koop zijn, naar de onderzoeken die worden uitgevoerd, elektrische auto’s, duurzame energie, enzovoort. Een gigantische verandering ten opzichte van 50 jaar geleden. In de bouw gaat die verandering niet zo snel, het verschil met 50 jaar geleden is niet zo groot.

Vrouwen staan hun mannetje!
Maar goed, het tij keert, de vrouw komt in de bouw! Toch heb ik het gevoel dat je je als vrouw moet bewijzen, bewijzen dat je dit vak net zo goed kunt uitoefenen als een man. Dit merk ik tijdens mijn studie, maar ook tijdens de gesprekken die ik met bouwkundigen heb gevoerd. Ze zeggen het niet met zo veel woorden, maar je merkt het gewoon.

En dat is niet erg, ik veroordeel dan ook niemand, want de vrouwen in de bouw staan hun mannetje wel!

Moeten vrouwen in de bouw zichzelf extra bewijzen ten opzichte van mannen? Wat vindt jij? Ik hoor graag je mening. Ook houd ik een poll over dit onderwerp. Breng hier je stem uit.
 

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.


Weergaven: 1767

Tags: Ingeborg van den Ban, Technische Universiteit Eindhoven, breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, leggen van vloeren, stage, veiligheid, vrouw in de bouw

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ingeborg van den Ban op 22 April 2012 op 16.43

Aan iedereen, bedankt voor al jullie reacties. Ik vind het leuk om te zien dat het een levendig onderwerp is en mensen er anders over denken. Over het algemeen zijn er wat meer mannen die het er niet mee eens zijn, een leuke poll.
Ga vooral door met het geven van reacties!

Reactie van Ingeborg van den Ban op 22 April 2012 op 16.42

Aan Jacqueline Willemsen,
Leuk om te horen dat ze uiteindelijk toch overstag gaan, ik ben heel benieuwd hoe het mij straks vergaat als ik ook aan het werk ga.
Bedankt voor je reactie!

Reactie van BouwProfs Redactie op 21 April 2012 op 8.09

Reactie van Richard Janssen via Linkedin:

 Mijn ervaring is een combinatie van bovenstaande input. 

In eerste instantie zal een vrouw in de mannenwereld zeker met scepsis bekeken worden, maar zoals Marieke stelt kun je al snel overtuigen als je je vak verstaat. En als je je draai gevonden hebt kun je als vrouw binnen de mannenwereld vaak sneller iets voor elkaar krijgen en werkt het traditionele rollenpatroon spontaan in het voordeel.
'Moeder Natuur' heeft natuurlijk wel onderscheid aangebracht tussen de sekses. Met de huidige wetgeving en regelingen vind ik het niet vreemd dat dan tijdens sollicitaties gevraagd wordt naar toekomstplannen. In de toekomst zal dat ongetwijfeld ook meer voor mannen gaan gelden als zij meer opvoedende taken gaan oppakken thuis en deeltijd gaan werken.
Mijn conclusie is dat de stelling in eerste instantie klopt, maar gaandeweg een zakelijke relatie zeker minder zichtbaar is afhankelijk van je eigen werkhouding. Uiteindelijk draait alles toch om kwaliteit en inzet.

Reactie van BouwProfs Redactie op 21 April 2012 op 8.08

Reactie van Marieke Hulsbosch via Linkedin:

Ik heb zelf niet de ervaring dat je je veel harder moet bewijzen. Wel wordt er in eerste instantie vaak meer kritisch gekeken naar hetgeen je doet. Volgens mij is het een kwestie van je huiswerk goed maken (moeten mannen overigens ook), zelfbewustzijn uitstralen en er zelf al niet met een gevoel van verschil instappen.

Reactie van BouwProfs Redactie op 21 April 2012 op 8.06

Reactie van Cynthia van der Hoeven via Linkedin:

Als ik na 11 jaar werkzaam te zijn in de wereld van duurzaam bouwen en duurzame energietechnieken de balans op maak, moet ik toch wel concluderen dat mijn vrouw zijn wel degelijk ook! tegen mij gewerkt heeft. 
Het blijkt voor veel mannen toch lastig om een energieke vrouw naast zich te accepteren. Samenwerken op basis van geljkwaardigheid, kritisch zijn, de zaken openlijk benoemen, zorg hebben voor elkaar in het samenwerken en een brede kennis en visie, gaan voor integrale aanpak. Het blijkt vaak toch te veel van het goede. 
Maar ach, ik ben inmiddels wel wat tegenslag gewend en we hebben het tij mee!

Reactie van BouwProfs Redactie op 21 April 2012 op 8.05

Reactie van Alja Burger via Linkedin:

Ik heb niet het idee dat je je als vrouw meer moet bewijzen. Over het algemeen heb ik er meer voordeel dan nadeel van gehad. Mensen (her-)kennen je sneller en gaan anders met je om. Het is ook maar net hoe je jezelf opstelt trouwens. Toen ik in de bouw ging werken werd ik er wel voor gewaarschuwd, maar volgens mij is het met name de 'buitenwereld' die hier een probleem ziet.

Reactie van BouwProfs Redactie op 21 April 2012 op 8.04

Reactie van Joanita Segboer via Linkedin:

Geen mens is hetzelfde en met elkaar samenwerken is altijd 'werken', man of vrouw!

Ik heb me afgelopen weken wel gestoord aan een vacature op LinkedIn waarin de recruiter een oproep doet voor "Projectleider Renovatie & Onderhoud; Een MAN met overzicht en gezonde actie!" Gemiste kans voor de opdrachtgever ...?!

Reactie van Jacqueline Willemsen op 20 April 2012 op 17.52

Beste Ingeborg,

Interessant onderwerp, ik vind van wel omdat het heel lang een typische mannenwereld is (geweest). Net zoals er ook typisch vrouwenberoepen waren. Wanneer een man daar in wilde
komen, werd hij ook met argusogen bekeken. Niets menselijks is ons vreemd.
Mijn ervaring begon zo'n 9 jaar geleden. Met een eigen ontwikkeld product, onbevangen en niet gehinderd door enige kennis stapte ik de bouw in. Ik ben een leverancier. Met een proto-type had ik de positieve reactie van een projectleider op mijn product gepolst.
Wat ik ook constateerde was dat het voor de bouwvakker op de bouw bittere armoe was in de wintermaanden. veel kou en vocht en dat is niet goed voor de botten/het welzijn (maar dat is een ander punt) .
Vrouwen kijken op een andere manier ergens tegenaan. Ik tel 1 bij 1 en kom uit op 2++. Na een 1e contact met de projectleider of materieelbeheerder word ik overgedragen naar de uitvoerder, die na in eerste instantie sceptisch (op mij of op het product daar blijf ik buiten), vrij snel overstag gaat, want hij ziet de mogelijkheden. En dan is het ijs gebroken en maakt het niet zo veel meer uit.
Het is een hele lange weg maar het is het waard! 
 

Reactie van Marcel Verhaag Decorations op 19 April 2012 op 0.31

Beste Ingeborg,

interessante blog. Ik werk nu ruim 7 jaar op de bouw met een team van 50% vrouw, 50% man. Niemand van de andere bouwpartners (al jaren dezelfde) denkt er nu nog bij na op de werkvloer, maar ik herinner me het begin en ook nu, als er nieuwe mensen bijkomen, dan zie je ze toch even nieuwsgierig kijken naar de vrouw die er rondloopt alsof ze er thuis is. Een mannelijke bouwvakker die een vrouw op de bouw aantreft verwacht dat per definitie niet en probeert het te plaatsen dus observeert hij een tijdje. Zodra hij door heeft dat zij kundig is en dat niemand buiten hem er acht op slaat dan wordt dat gegeven haast vanzelfsprekend geaccepteerd en opgenomen. Dat betekent dat zij vanaf dat moment ook, net als iedere andere bouwvakker, gehoord wordt en/of leiding kan geven zonder enig verschil met mannelijke collegae. Waar zij, in tegenstelling tot haar mannelijke collegae, wél voordeel aan heeft is dat de gunfactor idd iets anders ligt. Vaak ook  een uiting van respect voor het feit dat deze vrouw een goede positie heeft weten te verwerven in deze mannenwereld. Bouwvakkers zijn zich er wel degelijk van bewust dat het voor vrouwelijke collegae toch wat minder vanzelfsprekend werkt en tonen daarvoor respect op het moment dat blijkt dat zij haar best doet en kennis van zaken heeft. Wat dus wil zeggen dat verwacht wordt dat ze hetzelfde niveau heeft als haar mannelijke collegae en niet persé meer ( wat wel eens wordt beweerd). Waarschijnlijk wordt er wat extra op gelet simpelweg omdat men het niet gewend is om vrouwen in deze branche aan te treffen en men dus (nog) niet weet of men er op kan bouwen/vertrouwen.

Iedereen in mijn team voelt zich goed op de bouwplaats, of ze nu man of vrouw zijn doet er niet toe. Ze zijn goed in wat ze doen, hebben er plezier in en stralen dat uit. Met een goede samenwerking en wederzijds respect als gevolg. Overigens wil ik ook nog graag opmerken dat de mensen op de bouw in eerste instantie een van mijn vrouwelijke medewerkers benaderen, bv betreffende een planning i.p.v. een mannelijke medewerker, simpelweg omdat zij daar beter in is dan hij. Er wordt dus op kundigheid geselecteerd.

Reactie van Jelke Boonstra op 19 April 2012 op 0.15

Nou, daar gaan we weer met die stemmingmakerij. Je zult gewoon je vak moeten verstaan en iedereen die ergens nieuw begint heeft het lastig.

© 2014   Gemaakt door Michel Eek.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...