BouwProfs

De bouw online verbonden.

Moet je je als vrouw in de bouw extra bewijzen?

Wist u dat slechts 5% van de werknemers in de bouwsector vrouw is? Een zeer laag percentage, terwijl jaarlijks toch 400 vrouwen afstuderen in de bouwkunde (200 HBO, 200 WO). Waar ze blijven…geen idee!

Als vrouw in de bouw moet je, mijns inziens, je mannetje kunnen staan. Je moet niet te bang zijn voor commentaar, niet verlegen zijn. Dit merkte ik al direct tijdens de eerste weken van mijn afstudeerstage bij de bouw van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. De eerste dagen was voor de bouwplaatsmedewerkers even wennen, maar ook voor mij. “Mannen, vrouw op de bouw!” werd vaak geroepen als ik langs kwam lopen. Toen ik eenmaal had besloten om af te studeren op de veiligheid tijdens het leggen van kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren werd wel eens gezegd: “Denk je nu echt dat jij hier een oplossing voor kunt bedenken?”

Het voordeel van werken in een mannenwereld is denk ik dat mannen recht door zee zijn. Ze zeggen waar het op staat (over het algemeen) en kunnen ruzie maken maar het ook meteen uitpraten (de meesten dan). Want roddelende groepen vrouwen, problemen maken om niks, en ga zo maar door… Ik duik liever de mannenwereld in!

Verandering gaat langzaam
De bouw is een erg traditionele sector en het duurt vaak langer om een verandering door te voeren dan in andere sectoren. Kijk maar naar alle hightech apparaten die er tegenwoordig te koop zijn, naar de onderzoeken die worden uitgevoerd, elektrische auto’s, duurzame energie, enzovoort. Een gigantische verandering ten opzichte van 50 jaar geleden. In de bouw gaat die verandering niet zo snel, het verschil met 50 jaar geleden is niet zo groot.

Vrouwen staan hun mannetje!
Maar goed, het tij keert, de vrouw komt in de bouw! Toch heb ik het gevoel dat je je als vrouw moet bewijzen, bewijzen dat je dit vak net zo goed kunt uitoefenen als een man. Dit merk ik tijdens mijn studie, maar ook tijdens de gesprekken die ik met bouwkundigen heb gevoerd. Ze zeggen het niet met zo veel woorden, maar je merkt het gewoon.

En dat is niet erg, ik veroordeel dan ook niemand, want de vrouwen in de bouw staan hun mannetje wel!

Moeten vrouwen in de bouw zichzelf extra bewijzen ten opzichte van mannen? Wat vindt jij? Ik hoor graag je mening. Ook houd ik een poll over dit onderwerp. Breng hier je stem uit.
 

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.


Weergaven: 1765

Tags: Ingeborg van den Ban, Technische Universiteit Eindhoven, breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, leggen van vloeren, stage, veiligheid, vrouw in de bouw

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 23.01

Reactie van Lindy van der Heijden - Egberts via Linkedin: 

Ook ik heb de ervaring dat vrouwen regelmatig als de secretaresse of assistente aangezien worden. Vooral bij de wat oudere heren op directieniveau en hoger management is ook mij dat al wel een paar keer overkomen. Maar zodra iedereen weet wie je bent en wat je doet heb ik zelf niet het idee dat ik mijzelf harder moet bewijzen dan ieder ander.

Op welk vlak ik mij voor mijn gevoel wel moet bewijzen is op het vlak van de combinatie werk-gezin: (potentiele) werkgevers stellen regelmatig expliciet vragen over hoeveel ik wil werken, of ik wel flexibel ben ten aanzien van overwerken, etcetera. Zeker als je in verwachting bent of een klein kind hebt zijn ze erg huiverig........ Toen ik solliciteerde met een dikke buik kreeg ik zelfs een paar keer het advies dat ik eerst maar het kindje moest krijgen en dan verder moest kijken (of ik uberhaupt nog wel wilde werken, vulde ik de zin dan maar aan). Ik snap wel dat dat vaak uit minder aangename ervaringen voortkomt, maar ik heb wel het idee dat mannen die net vader zijn geworden of nog moeten worden die vragen niet gesteld krijgen.

Reactie van Ingeborg van den Ban op 18 April 2012 op 22.23
Beste Anne-Will,
Wat je zegt komt me erg bekend voor! Helaas...

Maar ook zoals Koos schetst, uiteindelijk bereiken wij vrouwen het wel!
Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 20.42

Reactie van Harm Siegers via Linkedin:

Het extra moeten bewijzen valt naar mijn idee/ervaringen wel mee. De vrouwen die ik heb meegemaakt op bouwprojecten verstonden hun mannetje (toch wel dus) en hoefden zich niet extra waar te maken. Overigens is het op de bouw zelf meestal zo dat de uitvoerder optreedt als koffioejuffrouw.

Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 20.41

Reactie van Anne-Will Haerkens via Linkedin:

Jazeker wel. Hoor vrij regelmatig; maak jij de notulen, zorg jij voor de koffie, dat inzicht hebben vrouwen niet, mag ik je baas even spreken, oh dacht dat je een man was, kun jij dat even printen, plan jij de vergaderingen in, jij bent toch de secretaresse/receptioniste, oh wist niet dat vrouwen dat ook konden. Enfin een kleine opsomming van regelmatig voorkomende opmerkingen. Dus om antwoord te geven op je vraag: ja vrouwen moeten zich bijna overal en dus ook in de bouw extra bewijzen en vooral geen groot ego hebben....

Reactie van Koos Scheijbeler op 18 April 2012 op 20.20

Als vrouw in de bouw moet jij je dubbel bewijzen. Ten eerste op vakkennis en ten tweede mentaal. Ik juich het toe als vrouwen toe treden tot ons vak en het plekje in deze wereld veroveren. Een van de mooiste voorbeelden was een collega opzichter, die ''s morgens op en top gekleed de bouw op kwam lopen, een dame, en na 10 minuten verkleed de keet uit kwam, stoer gekleed en in alles niet onderdeed voor de mannen op de bouw. Aan het einde van de dag ging zij weer als dame naar huis. Daarnaast kon zij menig man wat leren. Ze wist waarover zij het had. Door haar manier van doen en laten dwong zij respect af en werd gewaardeerd als opzichter op de bouw.

Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 18.02

Reactie van Chiel Bartels via Linkedin:

Ik ben het helemaal met Joyce eens, De mannen willen zien wat je kunt. Ik heb jaren lang een vrouwelijke constructeur gezocht maar niet gevonden. er zijn er slechts enkele. Het is helemaal geen zwaar beroep maar wel erg technisch. Het zou erg goed zijn als de vrouw hier meer voor zou komen.

Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 18.00

Reactie van Erik Schampers via Linkedin:

Dit terwijl vrouwen als woonconsument voor meer dan 85% beslissend zijn alle keuzes rondom wonen, bouwen en verbouwen.

Reactie van Ingeborg van den Ban op 18 April 2012 op 17.11
Beste Paul en Brenda,

Voor mijn gevoel is het moeilijk voor sommige mensen als dingen niet gaan zoals 'vroeger'. Je mannetje staan en rustig blijven, op een goede manier respect afdwingen is de enige manier die werkt. Zo begrijp ik uit jullie verhalen.
Bedankt voor jullie reactie. En kijk ook eens op www.cobouw-talenten.nl/Ingeborg voor meer blogs van mij.
Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 17.06

Reactie van Paul Feenstra via Linkedin:

Dames,

Mijn ervaring is dat de "gemiddelde" bouwvakker het vaak erg prettig vindt als er eindelijk eens een vrouw in deze mannenwereld komt. Dat ze daar anders mee omgaan, ach, dat gaan ze in mijn geval als parttime huisman/Kammer ook.
Wat ik allemaal al niet voor mijn kiezen gekregen heb...

Onbekend maakt onbemind, tis maar net hoe je er mee omgaat toch?
Ik denk dat zoals Brenda al aangeeft de tijden veranderen. Vroeger waren alle bazen mannen, gelukkig is dat passe.

Reactie van BouwProfs Redactie op 18 April 2012 op 17.04

Reactie van Brenda van der Laan via Linkedin:

Ik werk al 30 jaar in de bouw. Als interieurarchitect ben je net als een architect nauw betrokken bij de bouw. Je detailleerd alles en moet er vervolgens op toezien dat alles ook volgens tekening uitgevoerd wordt. Je begeleid bouwvergaderingen je bent opzichter, projectleider en ook eindverantwoordelijk. Ik heb daar in het begin van m'n carriere wel last van gehad dat ik niet serieus genomen werd, vooral als er iets overgedaan moest worden omdat het niet klopte, dan kreeg je de wind van voren waar je het lef vandaan haalde om er iets van te zeggen.

Maar door vakkundig met oplossingen te komen kon je toch respect afdwingen. Nu ik wat ouder ben heb ik er niet zoveel last van. Succes met je stage.

Vriendelijke groet ,

Brenda van der Laan

© 2014   Gemaakt door Michel Eek.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...